Публикация

Андропауза - причини, симптоми, лечение

Андропауза - причини, симптоми, лечение

Уважаеми читатели,
във връзка с месеца на мъжкото здраве - ноември, ще бъдат организирани безплатни профилактични прегледи на простата и тестиси на мъже от 40 до 60 години. Прегледите ще се извършат в болница "Здравето", след предварително записан час.

Записванията стават на телефон: 0887 31 91 73

д-р Георги Лазаров

 

Женският климактериум е добре познато понятие и на двата пола. Много малко хора са наясно с това  че съществува и „мъжки климактериум”, т. нар. андропауза. Проблемите, свързани с менопаузата от много години са предмет на внимание на гинеколозите и в тази област са постигнати сериозни успехи с използването на съвременни средства за корекция на хормоналния дисбаланс. Андропаузата, макар и не по-малко сериозен проблем, остава  дълго време извън полезрението на специалистите и обикновените хора, също изисква много грижи от страна на лекарите. В последните години  те  все повече признават  промените, които настъпват при много мъже на средна възраст - от загуба на енергия до депресия, от загуба на либидо до сексуални дисфункции. За съжаление повечето мъже избират погрешен път да се справят с това състояние – пият много кафе, злоупотребяват с алкохола и цигарите, започват да вземат сънотворни лекарства, често прибягват до прием на медикаменти за временна стимулация на ерекцията и други. Всичко това влияе зле  на нервната система – способността за концентрация намалява, а паметта отслабва.

 Основна причина за настъпването на андропаузата е намаляването на нивото на мъжкия полов хормон – тестостерона, което започва да настъпва около 50 годишна възраст /рядко малко по-рано/.

Симптоми:

Не само жените имат повод да се оплакват от промените, които настъпват с тях по време на климактериума. При мъжете обикновно андропаузата се свързва със сексуални проблеми, които подокопават психиката на мъжа. Нарушенията в хормоналния баланс с напредването на възрастта водат до промени, проявяващи се с натрупването на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, намалено либидо и еректилна дисфункция/нарушения в ерекцията/, увелличение на простатаната жлеза  с проблеми в уринирането, увеличена честота на сърдечно-съдовите заболявания повишен риск от развитието на остепороза/ако не бъде проведено лечение/, намаляване на количеството на отделяната спермална течност

Разликата между менопаузата и намаляването на количеството на тестостерона/андропаузата/е в това че в процесът на развитието на свързаните симптоми при мъжете е по-бавен отколкото при жените. Проявленията на андропаузата са свързанис прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените /женските полови хормони/ остава същото или относително нараства. Това е част от естествения процес на стареенето на мъжкия организъм, като се смята че тестостеронът намалява с около 10% на всеки 10 години след  достигане на 30 годишна възраст. Едновременно с това друг фактор в организма на мъжа, наречен свързващ половите хормони глобулин /Sex Binding Hormone Globulin/ нараства. Този фактор свързва част от свободния  тестостерон като количеството на останалия свободен тестостерон/който е биологично активен/ намалява. Поради тази причина за оценка нивото на тестостерона, определящо значение има измерването на свободния, а не общия тестостерон.

Какви са симптомите:

  • Понижено либидо /желание за полов контакт/
  • Затруднено получаване на ерекция, или възбудения член не е така твърд както е бил преди
  • Липса на енергия
  • Депресия
  • Раздразнителност или промени в настроението
  • Загуба на сила и мускулна маса
  • Повишено количество на телесни мазнини
  • Горещи вълни
  • Натрупване на голямо количество мастна тъкан в областта на корема
  • Увеличение на простатната жлеза с или без смущения в уринирането
  • Увеличение на честотата от сърдечно-съдови заболявания

Въпреки че, първото проучване върху андропаузата е публикувано в „Журнал на Американската Медицинска асоциация „ през 1940 година едва в последните години лекарите започват да обръщат по-сериозно внимание на това състояние. До неотдавна на тези промени при мъжете не се отдаваше достатъчно внимание и те се приемаха като един естествен процес на стареене при мъжа и в този случай примирението с този дълъг период на дегенеративни промени е нещо обичайно и не подлежащо на корекция. Стандартния подход  до скоро включваше лечение на отделните симптоми на андропаузата, без да се отдава нужното внимание на хормоналния дисбаланс. Например мъж в андропауза може да бъде диагностициран с депресия и да му се предпишат лекарства само за депресията/антидепресанти/.Въпреки това ако този човек има и други симптоми, като влошено либидо, проблеми с ерекцията, проблеми с уринирането, антидепресантите само ще влошат всички останали проблеми . За това са необходими щателен прегрлед, изследвания и цялостен подход при лечението на това състояние.

В света все повече лекари отделят сериозно внимание и се ангажират с проследяване и коригиране на нарушения хормонален баланс при мъжа и този подход успешно заменя стандартното симптоматично лечение.

Преди започването на каквото и да е лечение , пациента се разпитва внимателно за неговите  настоящи оплаквания, както и прекарани заболявания в миналото. След което се провежда преглед общ и на половата система, ехография на коремни органи,  остеоденситометрия /изследване на костната прътност/, а при необходимост и допълнителни консултации с други специалисти.

 

Преди започването на лечението е необходимо извършванетои на следните изследвания:

  • ПКК с РУЕ, Биохимия (кр. захар, изследвания за бъбречна и чернодробна функция, липиди);
  • TSH;
  • Свободен и общ Testosteron;
  • Estradiol;
  • DHT (Дехидротестостерон);
  • DHEA; (Дехидроепиандростерон);
  • PSA (Простат-специфичен антиген);
  • Homocystein;
  • LH (Лутеотропен хормон);
  • SHBG (свързващ половите хормони глобулин)

Лечение на андропаузата

Хормонално заместителната терапия с тестостерон се прилага най-често при мъже със занижени нива на тестостерон , загуба на костна плътност, сериозни сексуални разстройства и други. Лекуващият лекар ще Ви помогне да вземете решение дали хормонално заместителната терапия с тестостерон е подходяща за Вас, тъй като крие известни рискове за здравословното Ви състояние, защото при започване на този вид лечение са необходими редовни прегледи , при които се назначават изследвания за нивата на андрогените, за да се проследи дали провежданата терапия дава резултат. Също необходим е периодичен контрол над простатната жлеза и нивото на туморния маркер за рак на простатата/ПСА/

Освен хормонално заместителната терапия в зависимост от степента на нарушенията може да се проведе терапия с фитопрепарати, прием на витамини и микроелементи, лекарства полияваши простатната жлеза и други.

Ежедневните физически натоварвания,  спорт, туризъм влияят както на костно-мускулната система, така и на поддържането на нормално тегло. Диетите, които включват по-голямо количество растителни храни, ограничена употреба на алкохол са също с доказана стойност при повечето от симптомите на андропауза.

 

Коментари