горещи вълни при мъжете

Мъжка менопауза и горещи вълни при мъжете

4.8
(6)

Когато чуете горещи вълни, най-вероятно и логично е да се замислите за жените в менопауза. Но, въпреки че не се говори често за това съществува състояние, наречено горещи вълни при мъжете. Това е симптом на мъжката менопауза (андропауза) и наличието му често е придружено от обилно изпотяване. По данни на медицинския департамент към университета в Харвард горещите вълни при мъжете създават не по-малък дискомфорт, отколкото тези при жените.

Горещи вълни при мъжете – причини

Както и при жените, причината за поява на горещи вълни при мъжете е хормоналният дисбаланс и различните хормонални проблеми. Разликата е в това, че тези изменения при жените настъпват като естествено възрастово обосновано събитие, а при мъжете се дължат на други причини.

При силния пол също се наблюдава спад в нивата на половите хормони през андропаузата, но този спад е много по-незначителен отколкото при жените. Затова появата на топли вълни при мъжете се отдава на външни фактори и се проявява преимуществено при определени групи мъже.

Banner

Кои мъже най-често страдат от горещи вълни?

В групата на засегнатите от горещи вълни мъже попадат основно тези, които са лекувани с хормонозаместителна терапия, известна като андроген депривационна или андроген отнемаща терапия. В наши дни такава се назначава все по-често при лечение на рак на простатата при мъжете. Тестостеронът стимулира растежа на простатните клетки, което води до уголемяване на простатата. Затова методи, които намаляват нивата на тестостерон в кръвта се ползват ефективно в борбата с това заболяване. Именно при ниски нива на тестостерон обаче се стига до горещи вълни.
Изследването на Харвардския медицински департамент сочи, че поне 80% от мъжете, подложени на подобна терапия, са засегнати от това оплакване.

Симптоми на горещи вълни при мъжете

Макар причините, нарушаващи хормоналния баланс и отключващи горещите вълни, да се различават при жените и мъжете, основните симптоми при двата пола са еднакви:

– внезапни пристъпи на затопляне, най-интензивни в зоната на главата и тялото

– усещане за горещина

– обилно изпотяване

– зачервяване на кожата

Пристъпите траят до няколко минути и често завършват с избиване на студена пот.

Мерки срещу горещите вълни при мъжете

При повечето мъже горещите вълни изчезват 3-4 месеца след преустановяване на андроген депривационната терапия. За мъжете, при които оплакването не е предизвикано от подобна терапия, е добре да знаят, че това не е сериозен здравословен проблем и не изисква задължително лечение, доколкото не предизвиква тежък дискомфорт. Мнението на специалистите е, че най-безопасно би било да се изчака естественото отшумяване на проблема.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.