в-к Лечител
в-к Лечител
 

Менопауза. Билките си остават по-добрата алтернатива

Брой: 4, 22 януари 2009 - МЕНОПАУЗА

     След преждевременното прекратяване на най-мащабното американско изследване за ефектите от хормонозаместваща терапия с естроген и прогестин, останаха много въпросителни. Милиони жени по света и техните лекари се опитват да преценят дали рисковете (оказали се по-големи от очакваното) от изкуствените хормони си заслужават при несигурните ползи от терапията. Особено пък когато благоприятният ефект от лечението се проявява след продължителен период от време, а вече стана ясно, че изкуствените хормони не трябва да се взимат повече от пет години. 
     И така, “Какво да се прави?” е най-честият въпрос, задаван на специалистите по алтернативна медицина. Ето някои от техните отговори, които сигурно ви интересуват.

Натуралната алтернатива 
     Може би най-добрата новина от лагера на природолечителите е тази, че натуралните средства предлагат повече от една обикновена алтернатива на синтетичните хормони, а именно – цялостно и природосъобразно отношение към физическите и психични проблеми на жената в преходна възраст. Рационалната и органична по произход храна не само намалява честотата и силата на горещите вълни, но и способства за по-тънка талия, по-здраво сърце и по-нормално кръвно налягане. Билковите хранителни добавки често пъти проявяват хормоноподобни свойства и без да са лекарства, балансират по естествен начин хормоналната система на жените, откъдето биват овладени и характерните за менопаузата симптоми. 
     Преди да се обърнат към алтернативната медицина за хормонално лечение, жените трябва добре да осъзнават, какво точно искат и какво могат да очакват. На първо място не трябва да забравят, че симптомите на менопаузата са сравнително краткотрайно явление, но остеопорозата или сърдечно-съдовите увреждания, които могат да ги съпътстват, остават сериозен проблем до края на живота. Предпазването от тях се превръща в дългосрочна задача за всяка жена, достигнала до менопаузата. Така след обстойно запознаване със здравното си състояние жените и техните лекари трябва да начертаят дългосрочна стратегия за действие.

Корени от валериана 
     Менопаузата се отразява и върху нервната система на жените и те често се оплакват от раздразнителност, тревожност и безсъние. Срещу тези симптоми и алтернативни и конвенционални лекари предписват на пациентките си препарати, съдържащи екстракт от валерианови корени, които притежават леко релаксиращо действие. Нерядко билката се среща в комбинация с екстракти от пасифлора и хмел. (Бел. ред. Много по-ефикасен е екстрактът от специален вид валериана, растяща в Амазонската джунгла. Той е в основата на американския продукт Амантила. А екстракт от пасифлора се съдържа в Релаксор форте). 
     Трябва да се знае обаче, че валерианът е несъвместим с алкохола или приспивателните лекарства като ксанакс, ативан, валиум, амбиен или ресторил. Едновременната употреба на билковите и конвенционални седативни средства може да доведе до силно упойване. Затова трябва да предупреждавате лекарите или зъболекарите, че взимате валериан, ако се налага да ви поставят упойки!

Соеви продукти 
     Соевите зърна, соевото сирене, соевото мляко и други подобни се свързват с различни по характер здравословни ефекти върху човешкия организъм. Някои специалисти предполагат, че хранене, което се базира само на соеви протеини, би спестило на хората много от заболяванията, характерни за “западния” начин на живот като високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечно-съдови болести и някои видове рак. При едно проведено неотдавна клинично изследване от канадски учени бе установено, че соевите храни могат да нормализират кръвния холестерол и систоличното кръвно налягане. Използването на соев протеин вместо животински също така намалява риска от увреждания на коронарните артерии. (Бел. ред. Соеви изофлавони се съдържат в специалния продукт за жени – Фемиуел).

Червена детелина 
     Напоследък се натрупа доста информация за важната роля, която тази билка може да играе за облекчаване на всички основни оплаквания по време на менопаузата – от кратковременните като горещи вълни и обилно потене, до дългосрочните като сърдечно-съдовите проблеми, нивото на кръвните мазнини и загубата на костно вещество. Учени от Амстердамския университет съобщиха неотдавна, че с помощта на билката са постигнали съществено ограничаване и облекчаване на горещите вълни при едно добре контролирано клинично изследване. Използван е бил стандартизиран екстракт от листа на червена детелина (Бел. ред. Такъв екстракт се съдържа във финландския продукт Фемиуел). Допълнителните изследвания са показали подобрена еластичност на главните артерии, повишени количества на добрия холестерол, както и подобрено минерално съдържание на костната система при жените, участвали в експеримента.

Пълният текст четете в новия бр. 4 на в. "Лечител".



Брой: 4, 22 януари 2009
 
 
Продукти
 
Витатабс® тирозин, йод и селен
 
ЗЕЛЕН ЧАЙ "Небесен храм" (GREEN TEA)
 
Гарлимакс ABG
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД