Ezine.bg»Статии»Интимно»Менопаузата може да започне и на 30

Менопаузата може да започне и на 30

Менопаузата може да започне и на 30

Менопаузата е краят на менструацията при жените. Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Тя е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, но в никакъв случай тя не е краят на вашата младост и сексуалност.

Днес голямата част от жените прекарват едни от най-прекрасните си моменти след менопаузата.

При всяка жена менопаузата протича по различен начин. Различна е и възрастта, при която започва. Някои жени достигат до нея на 30 години, а други на 50. Обикновено и симптомите й са строго индивидуални. Те могат да бъдат:

- Нередовна менструация. Менструалните ви цикли могат да спрат внезапно или постепенно, да стават по-оскъдни или по-обилни, след което да престанат напълно.

- Болки по време на полов акт. Причинява се от изтъняване на тъканите на влагалището и загуба на овлажняването му, което се дължи на намаленото ниво на естрогените. Може да изпитате парене и сърбежи, заедно с повишен риск от инфекции.

- Горещи вълни. Дължат се на спадането на нивото на естрогените и разширяването на кръвоносните съдове, водещо до повишаване на кожната температура. Изразяват се във внезапно зачервяване или затопляне на лицето, врата и горната част на гърба, които могат да причинят изпотяване. Горещите вълни обикновено траят няколко минути.

За щастие повечето от симптомите, свързани с менопаузата са временни. Освен консултацията с лекар, има неща които може да направите и сами.

- Облекчете горещите вълни. Ако имате горещи вълни, правете редовни физически упражнения, обличайте се по подходящ начин и се опитайте да разберете кое точно ги провокира. За много жени провокиращите фактори могат да бъдат горещи напитки, силно подправени храни, алкохол и топлото време.

- Намалете влагалищния дискомфорт. За облекчаване на сухотата на влагалището и дискомфорта по време на секс може да използвате водно-разтворими кремове и овлажнители. Запазването на нормалната сексуалната активност също може да намали тези оплаквания.

- Подобрете съня си. Ако имате проблеми със съня, намалете напитките със съдържание на кофеин и правете упражнения точно преди лягане.

- Хранете се здравословно. Приемайте балансирана храна като например плодове, зеленчуци и зърнени храни и намалете мазнините и захарта.

- Не пушете. Пушенето увеличава риска ви от сърдечни заболявания, остеопороза, мозъчен инсулт, рак и още много други проблеми. То също така може да увеличи топлите вълни и да доведе до по-ранна менопауза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
меги
меги
16.06.2013 21:16
Интересно кои са тези жени които се чувстват добре?
9
0
0
мариана
мариана
09.06.2013 16:17
На 30 години при заболяване!
0
0
Елена Сатова
Елена Сатова
04.06.2013 10:24
След още десетина години, жените изобщо няма да имат и цъкъл :)
0
0
Lilana
Lilana
16.07.2012 12:04
Пази Боже !
0
0