Ранна менопауза? А някои от вас или ваши познати да с ранен климактериум?

  • 132 972
  • 93
  •   1
Отговори
# 15
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
стефи, само не се зарязвай сама, виж се в бг, има си специалисти, ендокринози-гинеколози, правят се изследвания, хормони и не само, но направи нещо! на 28 имах такъв проблем от стрес, 6 м никой, по4нах терапия и се оправих, тогава с антидепресант и хормонални!бяха ме обявили като тебе за пенсия! споко и се вземи в ръце ! аз се 4удя как да отдале4а крайната дата на менопаузата,успех ти желая!

# 16
  • Мнения: 47 963
не зная дали диагнозата ти е правилна и какво лечение  да ти препоръчам, но да ти кажа, баба ми е с ранна менопауза- на 35 години е била, но по онова време не е имало никаква терапия, нито хормони- нищо, но е добре, жизнена, здрава, няма никакви проблеми и в момента ми гледа децата

# 17
не мога да повярвам...  #Crazy
..., че има положителни разсъждения от типа, какво пък толкова, на 29г., на 39г. и на 59г., все ще влезеш в менопауза. Да, ама НЕ Е СЪЩОТО. Никак даже. И по-добре е това да стане след 50-55г. на жената.
Няма да се хабя да обяснявам на никого нищо. Щом сте достигнали до тези изводи (визирам гост"..." и кой беше още..?), какво ще си губя времето. Срамота. Млади жени с толкова задръстен и назадничав мироглед.
Шани, вземи помисли малко - след като процесът е налице, единственото, което лекарите казват е да се тъчеш с хормони. Ако пиенето на хормони е толкова безвредно и препоръчително в менопаузата, то всички жени щяха да ги пият за "здраве и дълголетие", така както хората пият витамините. Аз смятам, че е по-безвредно да се оставиш в критическата, отколкото да се опитваш да спреш с лекарства нещо, което и без това няма да ти избяга.
Ако критическата е толкова вредна защо изобщо оставят жените да навлезнат в тази възраст а не ги поддържат доживотно в детеродна възраст?

# 18
  • Мнения: 47 963
всеки случай е различен, мисля че даже не е сигурна диагнозата ако се съди само по симптомите, без хормонални изследвания
за всяка жена има различна терапия, вкл витамини и др подобни също трябва да пият по-различни от обикновенно, а за хормоните-преценява се според неприятните симптоми, съпътващи заболявания, и др неща, но трябва свестен лекар
ако в германия не може, нека дойде в българия за малко, да се консултира

# 19
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
ГОСТ-е,
ХЗТ в случая е наложителна. Избира се по-малкото зло, дето се вика. А, че проблеми има и излизат къде по-рано, къде по-късно, къде с прием на хормони, къде без е така. Нали не спориш.

Но в случая на Стефи, ХЗТ е наложителна, да не кажа задължителна.

# 20
  • Мнения: 3 036
При мен е такъв проблема. Embarassed
Много е затормозяващо. На 40 тодини съм, имам дъщеря на 20.Наистина се  побучава след силен стрес.Отказах хормонално не знаеш какви ще са последствията .Просто го приех за даденост и се примирих.

# 21
  • Мнения: 2 959
...в случая на Стефи, ХЗТ е наложителна, да не кажа задължителна...
А защо да е наложителна, кое определя подобно решение? Ако има възможност според мен първо да опита прир. средства, а пък хормон. терапия няма да избяга/ на доста противоречиви мнения се натъквам за нея/.

# 22
  • Мнения: 1 942
...в случая на Стефи, ХЗТ е наложителна, да не кажа задължителна...
А защо да е наложителна, кое определя подобно решение? Ако има възможност според мен първо да опита прир. средства, а пък хормон. терапия няма да избяга/ на доста противоречиви мнения се натъквам за нея/.

Да бе Шани, и аз се чудя защо смяташ, че е по-добре да е на хормони? Все пак менопаузата е нормално състояние за организма, а не заболяване. Ако няма неприятни последици и ефекти от нея  може да не рискува с хормони. В моя род жените карат много кротка критическа - няма вълни, няма нервни изблици, няма други общоизвестни проблеми. Просто цикъла се разрежда и спира. Не виждам защо да се приемат хормони?

# 23
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Защото цикъла е този, който поддържа стандарта на живот на жената... силата й, кожата й, работоспособността й и т.н.
Никой не казва, че щом е почнал даден процес е нужно да се гръмнеш. Само казвам, че е нужно да се тушира проблема с ХЗТ, поне докато жената навърши по-подходяща за климакс възраст.

Майка ми на 50г. преживя тотална хистеректомия. След това се подложи на ХЗТ, под лекарско наблюдение за 5-6г. И си беше ОК. След това и тя се уплаши, получи разните му там удебелявания в гърдата и ги спря. Опита с фито-таблетки. Имаха половинчат ефект. За 2г. майка ми не приличаше на човек. Отслабна, не можеше да спи, вълни и главоболие нон-стоп и обща отпадналост. Изкара си една критическа с всичките му "екстри", дето се вика.
И разбра всъщност, какво е да нямаш цикъл, най-образно казано.
Така, че мили дами...не се оставяйте в лапите на критическата, само на 30-40-50г. Има начини, да си помогнете.

# 24
Шани, менопаузата май я отчитат като понижаване на прогестерона. Естрогена пада след това. При майка ти при хистеректомията вероятно са майхнали и яйчниците, които май продуцираха естрогена. Всъщност (това го прочетох някъде) остепорозата и сърдечно-съдовите заболявания в много случаи ги лекуват с естроген, но ако жената не приема прогестерон се получават усложнения, някои от които водят до рак на гърдата. Затова успоредно с естрогена изписвали и прогестерон за пиене.
Това е от прочетеното.
Моето мнение е, че след като в рода ми по женска линия няма случай на остеопороза и сърдечносъдови заболявания, няма смисъл да пия хормони (изключая тези, които ги пия в момента за лечение), да наблегна на правилното хранене и спорт.

Всичко останало, дето го споменаваш - стандарта и начина на живот - това зависи основно главата - психиката.

# 25
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
Помня, че на една от познатите, хомеопат бе казал, че може да помогне  newsm78 но как точно не помня /в смисъл да не влиза в менопауза или да и е по-леко.../ Що не видиш какво ще ти кажат на теб?

  Напълно възможни са психо/емоционални причини, и след хомеопатичното им лечение, мензиса да се възстанови.
 Не е добра идея, менопауза на 39.  Peace
 А ако не се възобнови, менопаузата може да бъде облекчена.

# 26
Правилно някои от вас са разбрали, че менструацията е свързана с остеопорозата и  сърдечно-съдовите заболявания. Колкото по-рано спре, толкова по-голям е риска да се заболее от тях! 

А на опаковката за хапчетата за хормоналната терапия пише, че част от жените,които са пили такива, са се разболели от рак на гърдата. Незнам дали го пише при българските опаковки, но тук го пише. Затова и ги спрях, защото само пре 8 седмино лечение ми се появиха непрекъснати болки в гърдите, а какво остава да ги пия 5 години както ми бяха казали!

Много ми се иска да опитам хомеопатия, но едва през септември или октомври ще си ходя в България. А дотогава и аз незнам какво да правя- да вземам ли хормоналните таблетки или да чакам... а дали наистина ХОМЕОПАТИЧНИТЕ средства няма да нанесат вреда?

# 27
  • Мнения: 2 959
...да вземам ли хормоналните таблетки или да чакам... а дали наистина ХОМЕОПАТИЧНИТЕ средства няма да нанесат вреда?...
Много въпроси, чиито отговор зависи изцяло от Теб! Хормоналните таблетки за какво са Ти изписани- за облекчаване на симптомите ли или за опит да се редизвика МЦ. И тук доста се пише по тоз въпрос а и доста голямо внимание обръщат на биоидентичните хормони като ги препоръчват пред синтетичните хормони. А от друга страна има доста билкови екстракти които доста добре действат при опит да се намери баланса в подобно състояние. Успех в решението което трябва да вземеш!

# 28
  • Мнения: 160
в германиа се продават по другериите соеви продукти-лекарства специално за твоиа проблем.
е 4удеса може да не правиат но моиа приателка бесе доволна.
има састо хомеоп. книги в които се описва симптома и лекарството което може да помогне.
не е необходимо да йа купувас книгата влизас 4етес записвас си и си ислизас.
в аптеката састо можес да попитас.
в реформ хаус састо предлагат много неста.
поне не са вредни.

# 29
Аз имам този проблем.Преди 4-5 г. започна. Междувременно забременях и родих 2-то си дете. Бях на 35.Миналата година ми махнаха левият яйчник. Пих Фемостон, но има странични действия,а и ме е страх. Вече 8 мес. след операцията ми е идвало с хапчета 3 пъти. Искам да пия нещо билково, но незнам какво. Много съм депресирана,а и имам топли вълни.... Sad

Общи условия

Активация на акаунт